Vinkit koko perheelle sopivan auton vuokraukseen

Perhelomalle lähtiessä kannattaa unohtaa pienet ja matalat, sporttiset vauhtihirmut ja valita tilava menopeli, joissa on mukavasti tilaa kaikille perheenjäsenille. Tehoton auton moottorin ei toki tarvitse olla, ja perhemallien joukosta löytyykin runsaasti valinnanvaraa ajo-ominaisuuksiltaan todella mukavissa, tehokkaissa ja tilavissa malleissa. Näiden ominaisuuksien lisäksi auto voi olla tyylikäskin, vaikka siihen mahtuisi iso perhe runsaine matkatavaroineen. Kannattaa vuokra-autoa valitessaan laittaa vaikka itselleen muistiin, kuinka monta henkeä sinne pitää mukavasti mahtua, montako matkalaukkua pitää kuljettaa ja onko mukana urheiluvälineitä.

Myös lastenistuimet pitää ottaa huomioon, sillä paitsi että ne vievät tilaa, autossa pitää niitä varten olla isofix-kiinnikkeet. Jos on tarkoitus taittaa autolla pidempiä matkoja, kannattaa huomioida takajalkatila. Vaikka auto olisi ulkomitoiltaan kuinka iso, takajalkatila ei välttämättä ole kovin kummoinen, ja se on oleellinen osa takapenkin matkustajien mukavuutta. On kurjaa istua pitkiä matkoja polvet litistyneenä etupenkin selkänojaa vasten, eikä se etupenkkiläisellekään kovin mukavaa ole. Vuokraajan on siis valittava auto sen mukaan, istuuko takapenkillä lapsia vai aikuisia.

Farkusta tila-autoon

Perheen koosta riippuu, millaista autoa lähdetään miettimään loma-autoksi. Jos kyseessä on nelihenkinen perhe, perusfarmarimalli voi olla aivan riittävä, jossa tavaratilaa on runsaasti. Toisaalta jos perheellä on tarkoitus seikkailla, maasturi voi olla järkevä valinta, ja usein ne ovat paitsi sisätiloiltaan tilavia, myös tavaratilaa löytyy. Jos sen sijaan perheellä on enemmän kokoa, vuokraamoista löytyy seitsemänpaikkaisia tila-autoja tai jopa pakettiautosta rakennettuja yhdeksänpaikkaisia malleja. Seitsemänpaikkaisessa tila-autossa ei välttämättä ole kovin paljon tavaratilaa, mutta kyllä sinnekin päiväretkivarusteet mahtuvat.

Mikäli ajetaan pitkiä matkoja yhteen menoon ja mukana on lapsia, voi olla hyvä ajatus vuokrata auto, missä etupenkkien selkänojasta löytyy DVD-soitin. Sen avulla lapset viihtyvät paremmin ja vanhemmat pystyvät nauttimaan maisemista ja matkanteosta. Pakettiautosta rakennetussa isossa ajoneuvossa saattaa hyvinkin olla pieni pöytä penkkien välissä, jota käyttäen lapset voivat pelata lautapelejä tai syödä välipalaa. Useimmissa isoissa autoissa on multimedialaitteiden latausmahdollisuuksia myös takapenkkiläisille, joten lapset saavat aikansa kulumaan myös älylaitteiden parissa, jos lukeminen ei satu kuulumaan perheen pienimpien harrastuksiin.

Entäpä matkailuauto?

Mikäli koko perheen voimin suunnitellaan road tripiä, matkailuauto voi olla yksi varteenotettava mahdollisuus. Matkailuautolla pääsee liikkumaan minne vain, ja siinä niin lepomahdollisuus kuin ruokailumahdollisuus on aina mukana. Matkailuauton vuokraaminen on kieltämättä hintavaa, mutta siinä säästää hotellikulut ja myös ruuat voi valmistaa edullisesti. Useimmissa maissa on laillista ja luvallista leiriytyä muuallekin kuin leirintäalueelle, mutta sitä ei suositella. Se saattaa olla myös vuokrausehdoissa kiellettyä. Euroopassa on kuitenkin todella hienoja ja edullisia leirintäalueita, jotka ovat hyvin varusteltuja kaikkiin tarpeisiin.

Monet leirintäalueista ovat kuin pieniä kaupunkeja täyden palvelun mahdollisuuksineen. Niissä on ravintoloita, kauppoja, tiskialtaita, itsepalvelupesuloita, lemmikkipesuloita, skeittiratoja ja leikkipuistoja, ja ellei leirintäalue satu olemaan meren tai järven rannalla, löytyy niistä joskus myös uima-altaita. Niiden yhteydessä on myös usein suihkutilat. Lapsille ja nuorille saattaa olla järjestettyä ohjelmaa. Leirintäalueella auton voi kytkeä sähköliittymään, mikä mahdollistaa monipuolisemman auton sähkölaitteiden käytön. Niin ikään leirintäalueilla voi täyttää puhdasvesivaraston ja tyhjentää harmaan veden säiliön sekä porttapotan eli kemiallisen wc:n.

Lopuksi

Perheen matkailuun vuokra-autolla on siis paljon mahdollisuuksia. Perheen viihtyvyyden lisäksi pitää tietenkin ottaa huomioon ajomukavuus, jotta kuljettaja jaksaa ajaa. Valikoimaa on perheautoissakin, ja valinta tehdään omien tarpeiden mukaan. Auton koko riippuu tietenkin matkustajien ja kuljetettavien matkatavaroiden määrästä. Mikäli perheellä on tilaa vieviä harrastusvälineitä, niidenkin pitää mahtua kyytiin. Matkailuauto on myös harkitsemisen arvoinen kokemus, minkä avulla autoloma nousee aivan uusiin ulottuvuuksiin. Perheen yhteinen autoloma on parhaimmillaan ikimuistoinen kokemus ja toteuttaa kerralla monia unelmia.